Η ελληνική κουζίνα είναι παγκοσμίως γνωστή για τις ξεχωριστές γεύσεις και την περιεκτικότητα των πιάτων της σε θρεπτικά συστατικά. Δίνεται έμφαση στις ψητές και όχι τηγανιτές συνταγές ενώ τα περισσότερα παραδοσιακά πιάτα δεν περιέχουν πολύπλοκες σάλτσες. Ακόμη, οι Ελληνίδες νοικοκυρές, δίνουν νοστιμάδα στα φαγητά τους, με τη χρήση καρυκευμάτων, που τα κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερα. Η ελληνική διατροφή έχει γερές βάσεις στη Μεσογειακή διατροφή, την οποία πολλοί διατροφολόγοι προωθούν, καθώς τη θεωρούν πλούσια σε θρεπτικές αξίες. Επιπλέον πιστεύουν πως η Μεσογειακή διατροφή είναι το κλειδί της μακροζωίας. Το CNN ξεχώρισε 24 ελληνικά πιάτα, τόσο για τη γεύση όσο και για τη διατροφική τους αξία!

#1 Ταραμοσαλάτα

Η ταραμοσαλάτα είναι μεζές με κρεμώδη υφή που καταναλώνεται κυρίως στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Στην Ελλάδα η ταραμοσαλάτα συνηθίζεται να καταναλώνεται σε περιόδους νηστείας (κυρίως την Καθαρά Δευτέρα), επειδή δεν περιέχει γαλακτοκομικά, αβγά (πουλερικών) κλπ. Βασικό της συστατικό είναι ο ταραμάς, δηλαδή αβγά ψαριού.

#2 Φασόλια Γίγαντες

Ψητά ή βραστά, τα φασόλια γίγαντες διακρίνονται για την ιδιαίτερη γεύση τους και τους άπειρους μαγειρικούς συνδυασμούς που προσφέρουν!

#3 Χωριάτικη σαλάτα

Από την ταπεινότερη ταβέρνα μέχρι το πιο εκλεπτυσμένο εστιατόριο, κάθε μενού στην Ελλάδα θα προσφέρει μια επιλογή από σαλάτα χωριάτικη, παραδοσιακή ή και ”πειραγμένη”. Μπορεί να υπάρξουν παραλλαγές του αρχιμάγειρα σε αυτό το κλασικό πιάτο, αλλά τα ”θεμέλια” είναι τα ίδια – τεμαχισμένες ντομάτες, κρεμμύδια και αγγούρια, ελιές, φέτα και επικάλυψη ελαιολάδου και ρίγανης.

#4 Κοτόσουπα



Το ελληνικό ”φάρμακο” στο κοινό κρυολόγημα. Περιλαμβάνει κοτόπουλο, ρύζι ή ζυμαρικά και το κλασικό ”αυγολέμονο” που κάνει τη διαφορά!

#5 Πίτες



Οι πίτες είναι μεγάλη υπόθεση στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, κάθε φούρνος πουλά μια ποικιλία, τόσο γλυκιά όσο και αλμυρή, για όλα τα γούστα. Υπάρχει η τυρόπιτα, η σπανακόπιτα, η ζαμπονοτυρόπιτα, η κοτόπιτα, η χορτόπιτα και συνδυασμοί αυτών.

#6 Φάβα

Στην Ελλάδα συνδέεται στενότερα με το νησί της Σαντορίνης, όπου παρασκευάζεται με κρεμμύδια, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

#7 Κεφτεδάκια

Το αγαπημένο φαγητό των παιδιών: Ανάμεικτος κιμάς κρεάτων, με κρεμμύδι, σκόρδο, καρυκεύματα και κάποιες παραλλαγές των μυρωδικών (ρίγανη, μέντα, δυόσμος) το καθιστούν την ”μπουκιά αγάπης” των επισκεπτών της χώρας μας.

#8 Σουτζουκάκια

Τα δημοφιλή σουτζουκάκια, είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα που λατρεύουν οι τουρίστες. Είναι παραδοσιακό Σμυρνέικο φαγητό και μοιάζουν με τα κεφτεδάκια. Ωστόσο, τα σουτζουκάκια ψήνονται σε μια σάλτσα με άρωμα κύμινο και όχι αλευρωμένα και τηγανητά.

#9 Μουσακάς

Χωρίς σχόλια. Απλά διανύουμε την εποχή του χρόνου όπου πάντα, από κάποια ταβέρνα, ακούγεται απαλά ”…and Mousaka please”.

#10 Μοσχάρι κοκκινιστό

Κρέας με σάλτσα από ντομάτα, στην κατσαρόλα, είναι ένα από τα πιο μαμαδίστικα φαγητά που θα συναντήσει κάποιος στα ελληνικά νοικοκυριά.

#11 Παστίτσιο

Ένας μουσακάς πιο λάιτ και εύκολος, λατρεύεται εξίσου και αγαπιέται για τον τοπ συνδυασμό της κρέμας, του κιμά και του μακαρονιού.

#12 Λαδερά

Τοπ vegan επιλογή. Βραστά λαχανικά σε μορφή σούπας, με συνδυασμούς από κόκκινες σάλτσες, ταιριάζουν και στους πιο απαιτητικούς.

#13 Κουλούρι

H Θεσσαλονίκη σε ένα σχήμα! Αγαπιέται όσο κανένα σνακ και τρώγεται ευχάριστα σκέτο ή σε συνδυασμό με τα πάντα!

#14 Μπουγάτσα



Το αγαπημένο μας μικρασιάτικο γλυκό, το οποίο το έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες  μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, κάνοντάς το ιδιαίτερα δημοφιλές στη βόρεια Ελλάδα.

#15 Σπετσοφάι

Συνδυασμοί που… ”σκοτώνουν”! Λουκάνικα, πιπεριές, κρεμμύδια, όλα μαζί στον χορό της κατσαρόλας.

#16 Γαλέος σκορδαλιά

Όταν λέμε γαλέο, θα λέτε σκορδαλιά: Ένας συνδυασμός που ξυπνά μνήμες χρόνων…

#17 Σουβλάκι

Τουλάχιστον το CNN το έγραψε σωστά! Ποιος δεν το αγάπησε;

#18 Τζατζίκι

Το ”ιερό” σκόρδο, πέρα από την τεράστια θρεπτική του αξία, μας προσέφερε αυτό το περίτεχνο αποτέλεσμα γιαουρτιού, αγγουριού, αλατιού και ελαιόλαδου.

#19 Κλέφτικο

Αρνί με βότανα, σε πιρέξ είναι μια δοκιμασμένη και ελληνική συνταγή επιτυχίας.

#20 Μελομακάρονα

Για τους Έλληνες, η θέα των μελομακάρονων κραυγάζει “Χριστούγεννα” τόσο δυνατά όσο ένα διακοσμημένο δέντρο με φωτάκια (ίσως και παραπάνω).

#21 Γεμιστά

Ορφανά ή με κιμά, μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε γούστο. Το μυστικό βρίσκεται στην κανέλα.

#22 Ντολμαδάκια

Όποιος σκέφτηκε πως το να τυλίξει κιμά με ρύζι σε αμπελόφυλλο είναι καλή ιδέα… μάλλον ήταν διάνοια!

#23 Λουκουμάδες

Με μέλι, ζάχαρη και καρύδι, αλλά και με νέες, πιο σύγχρονες παραλλαγές προκαλούν στους Έλληνες δάκρυα χαράς.

#24 Γλυκά του κουταλιού

Η μεγάλη ποσότητα φρούτων που παράγεται στην Ελλάδα αποδείχθηκε συντριπτική στην παλιά εποχή, όταν το εμπόριο ήταν αργό ή ανύπαρκτο. Ως αποτέλεσμα, τα γλυκά κουταλιού, όπως οι μαρμελάδες της Δυτικής Ευρώπης, έγιναν ο ελληνικός τρόπος διατήρησης φρούτων. Αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις που η καθαρή ζάχαρη και όχι το μέλι χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές.

πηγή: parallaximag.gr

COOKING TEAM

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

PODCASTS

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο